AKTUELLT

Barnteaterakademins Senaste nyhetsbrev #1 2020

dans // teater

Ett dubbelseminarium om dansteater och andra gränsland mellan dans och teater
16 november 18:00 - 21:00
Seminariet genomförs genom livestreamning!

 
Barnteaterakademin, Masthuggsteatern och Dansakademin bjuder gemensamt in till soppsamtal om dansteater:
Vad är dansteater egentligen och hur gör vi när vi gör den?
Upplägget för kvällen är ett samtal med regissörer/koreografer och ett samtal med dansare/skådespelare.

Panel 1, 18:00 - 19:15
Fia Adler Sandblad skådespelare (ersätter Helen Hansson)
Helena Lundqvist, dansare
Cecilia Milocco, skådespelare

Paus

Panel 2, 19:45 - 21:00
Anne Jonsson, regissör
Minna Krook, koreograf
Peter Svenzon, koreograf

Kvällen modereras av Monika Milocco, koreograf och Konstnärlig Chef Dans på Regionteater Väst.

För länk till livestreamen maila till: samuel@masthuggsteatern.se
Det går också bra att själv gå in på Masthuggsteaterns facebooksida strax före sändningen.

Ett samarbete mellan BtA, Masthuggsteatern och Regionteater Väst.
Evenemanget presenteras med stöd av Sensus och Västra Götalandsregionen.

 

TRE NYA RÖSTER FÖR SCENEN: 2020/21 ÅRS GROVMANUS

Med 2020/21 års textsatsning satte vi sökljuset på författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format men ännu inte för scenen. Och vi fann: 
Bereket Hailemariam som precis har inlett studier i Litterär gestaltning, Akademin Valand, efter ett fördjupningsår på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket är nu skriven i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
Hanna Rajs Lundström som debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och i höst kommer ännu en diktsamling - Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
Khashayar Naderehvandi som är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och skriver just nu på en doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
I vanlig ordning har dessa tre försetts med varsin dramaturg som blir  viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – även de mycket viktiga i utvecklingsarbetet med texten. Resultatet blir ett grovmanus som sedan kan erbjudas intresserade teatrar.

Beräknad offentlig presentation: april 2021.
 

OM SYNTOLKNING

Vårt fåtöljsamtal om syntolkning den 9 april blev väldigt uppskattat och tydligt är behovet av kunskapsspridning - hur syntolkning går till, hur man kan informera om syntolkade föreställningar, vilka finansieringsvägarna är. Vi bad därför syntolken Eli Tistelö sätta ihop ett infoblad som svarar på dessa frågor.  
Ladda ner materialet här: