AKTUELLT

NY TEXT FÖR DE YNGSTA: 2019 ÅRS GROVMANUS

Efter en offentlig presentation och reading den 29 april 2019 i Göteborg, och dito vid Scenkonstbiennalen i Sundsvall, kan vi nu stolt presentera tre sprillans nya texter.
Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt och det fina resultatet av vår dramatikertävling med särskild inriktning på målgruppen 2-5 år.
Det rör sig om tre stycken, mycket långt gångna, grovmanus som nu finns tillgängliga för branschen och under begränsad tid kan beställas till ett subventionerat pjäsarvode. Nedan länkas inte bara till själva texterna utan också en folder som presenterar dramatikerna och våra tidigare textprojekt.
 

Barnteaterakademins Senaste nyhetsbrev #1 2019

dramatikertävling - ny text för de yngsta: VI har ett resultat!

Att skriva för de lite yngre målgrupperna, 2-5 år,  visade sig vara ett lockande skrivuppgift. Hela 42 bidrag kom in och det blev ett inspirerande  arbete att läsa, diskutera, sålla, väga för och emot. Vi kan nu stolt meddela att vinnarna är:

Erika Wachenfeldt med bidraget Det stora regnet
Talajeh Nasiri med Grönsakslandet
Åsa Björklund med Jamennej

Erika har en filmvetarutbildning med inriktning mot barnkultur och pedagogik och går just nu en masterutbildning på Akademin Valand här i Göteborg. Hon har skrivit för scenen vid ett tidigare tillfälle. Talajeh är utbildad dramatiker vid STDH (Stockholms Dramatiska Högskola), aktuell också med Änglaspel Folktearn i Gävleborg., Åsa slutligen är dramatiker och knuten till Pelikanteatern här i Göteborg, men skriver också för andra teatrar.
Urvalet skedde på anonym basis och vägde in parametrar som konstnärlig höjd, barnperspektiv och målgrupp. Juryn bestod av BtA:s styrgrupp med förstärkning av Vesna Stanisic dramaturg och styrelseledamot, Svenska ASSITEJ.
De tre dramatikerna kommer nu snart påbörja sina skrivprocesser, med coachning av dramaturg och team bestående av skådespelare och regissör. De utvecklade texterna ska sedan presenteras i en offentlig reading, cirka slutet av april.

OM SYNTOLKNING

Vårt fåtöljsamtal om syntolkning den 9 april blev väldigt uppskattat och tydligt är behovet av kunskapsspridning - hur syntolkning går till, hur man kan informera om syntolkade föreställningar, vilka finansieringsvägarna är. Vi bad därför syntolken Eli Tistelö sätta ihop ett infoblad som svarar på dessa frågor.  
Ladda ner materialet här: