AKTUELLT

TRE NYA RÖSTER FÖR SCENEN. GROVMANUS 2021

I vanliga fall håller vi ju offentlig presentation av våra grovmanus, men 2021 är inget vanligt år. Regisserade läsningar av årets tre nya texter ägde därför den 26 april rum för lyckta dörrar på Backa Teater. De filmades och texterna kan nu spridas på detta vis istället.

Så låt oss nu stolt presentera (klicka på titlarna nedan för att se filmerna):

"Teorier om människan, del 1" av Bereket Hailemariam
"Orisia" av Khashayar Naderehvandi
"Om du vill" av Hanna Rajs Lara

Nedan finns också de tre texterna samt presentation av dramatikerna och deras grovmanus.
Den 19 maj kl 9 medverkar vi  i 2021 års semidigitala scenkonstbiennal, med ett samtal mellan de tre nya dramatikerna. Hela programmet till biennalen finns här.
 

Barnteaterakademins Senaste nyhetsbrev #3 2020

dans // teater

Dubbelseminariet om dansteater och andra gränsland mellan dans och teater ligger nu på K-play
Läs mer om arrangemanget här.

TRE NYA RÖSTER FÖR SCENEN: 2020/21 ÅRS GROVMANUS

Med 2020/21 års textsatsning satte vi sökljuset på författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format men ännu inte för scenen. Och vi fann: 
Bereket Hailemariam som precis har inlett studier i Litterär gestaltning, Akademin Valand, efter ett fördjupningsår på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket är nu skriven i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
Hanna Rajs Lundström som debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och i höst kommer ännu en diktsamling - Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
Khashayar Naderehvandi som är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och skriver just nu på en doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
I vanlig ordning har dessa tre försetts med varsin dramaturg som blir  viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – även de mycket viktiga i utvecklingsarbetet med texten. Resultatet blir ett grovmanus som sedan kan erbjudas intresserade teatrar.

Beräknad offentlig presentation: april 2021.
 

OM SYNTOLKNING

Vårt fåtöljsamtal om syntolkning den 9 april blev väldigt uppskattat och tydligt är behovet av kunskapsspridning - hur syntolkning går till, hur man kan informera om syntolkade föreställningar, vilka finansieringsvägarna är. Vi bad därför syntolken Eli Tistelö sätta ihop ett infoblad som svarar på dessa frågor.  
Ladda ner materialet här: