AKTUELLT

NY TEXT FÖR DE YNGSTA: 2019 ÅRS GROVMANUS

I scenkonst för mindre barn ser vi ofta devisingföreställningar och drama-tiseringar av bilderböcker. Mer sällan uppsättningar av originaldramatik. 2018 utlyste därför Barnteaterakademin en dramatikertävling med särskild inriktning på den yngre målgruppen.

Att skriva för barn två-fem år visade sig vara ett lockande uppdrag. En mängd intressanta bidrag kom in, och nu har stunden kommit att presentera tre all-deles nya och egna dramatiska texter:
Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri, Det stora regnet av Erika Wachenfeldt

Utöver läsningarna blir det samtal om texterna och arbetet med dem. Och soppa, så klart!

Medverkande: De tre dramatikerna, samt Åsa BodinKarlsson, Hans Brorson, Jan Coster, Gunnar Eriksson, Ida Hackzell, Sara Klingvall, Johanna Larsson, Ellen Lion Siöö, Lars Melin, Jenny Nilsson, Martin Nilsson, Kristina Ros, Vesna Stanisic, Linda Wallgren, Tove Wiréen, Ulf Ökvist.
 
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3  När: 29 april 16:30 – ca 21:30
Hur: Barnteaterakademin bjuder på reading och soppa. Föranmälan: info@barnteaterakademin.se senast 24 april

Efter readingen den 29 april kan intresserad teater komma överens med dramatikerna om beställning av färdig pjäs, med en tredjedel av manusarvodet förfinansierad av Barnteaterakademin.
 

Barnteaterakademins Senaste nyhetsbrev #1 2019

dramatikertävling - ny text för de yngsta: VI har ett resultat!

Att skriva för de lite yngre målgrupperna, 2-5 år,  visade sig vara ett lockande skrivuppgift. Hela 42 bidrag kom in och det blev ett inspirerande  arbete att läsa, diskutera, sålla, väga för och emot. Vi kan nu stolt meddela att vinnarna är:

Erika Wachenfeldt med bidraget Det stora regnet
Talajeh Nasiri med Grönsakslandet
Åsa Björklund med Jamennej

Erika har en filmvetarutbildning med inriktning mot barnkultur och pedagogik och går just nu en masterutbildning på Akademin Valand här i Göteborg. Hon har skrivit för scenen vid ett tidigare tillfälle. Talajeh är utbildad dramatiker vid STDH (Stockholms Dramatiska Högskola), aktuell också med Änglaspel Folktearn i Gävleborg., Åsa slutligen är dramatiker och knuten till Pelikanteatern här i Göteborg, men skriver också för andra teatrar.
Urvalet skedde på anonym basis och vägde in parametrar som konstnärlig höjd, barnperspektiv och målgrupp. Juryn bestod av BtA:s styrgrupp med förstärkning av Vesna Stanisic dramaturg och styrelseledamot, Svenska ASSITEJ.
De tre dramatikerna kommer nu snart påbörja sina skrivprocesser, med coachning av dramaturg och team bestående av skådespelare och regissör. De utvecklade texterna ska sedan presenteras i en offentlig reading, cirka slutet av april.

OM SYNTOLKNING

Vårt fåtöljsamtal om syntolkning den 9 april blev väldigt uppskattat och tydligt är behovet av kunskapsspridning - hur syntolkning går till, hur man kan informera om syntolkade föreställningar, vilka finansieringsvägarna är. Vi bad därför syntolken Eli Tistelö sätta ihop ett infoblad som svarar på dessa frågor.  
Ladda ner materialet här: