AKTUELLT

Barnteaterakademins Senaste nyhetsbrev #5 2022

SKRIVA DRAMATIK 2022 - READING 18 SEPTEMBER

”Det svarta hålet”, ”10 000 colaburkar”, ”Skolådan”, ”Gratis kollektivtrafik”….
Välkommen till en presentation av sprillans ny och ung dramatik!


Under våren och sommaren har åtta unga skribenter från Västra Götaland varit med i satsningen Skriva dramatik 2022. Med handledning av Sara Wadell och Rebecca Alverfors har de: Pratat om skillnaden mellan film och teater, hur man skapar intressanta karaktärer, vad en konflikt kan vara. De har sett på scenkonst ihop, de har varit på workshop på Regionteater Väst. Och de har skrivit varsin pjästext.
Det har varit en superfin process, och stolta och glada bjuder vi nu in till presentation av texterna som framförs i regisserade readings. Medverkande skådespelare är c/o Ung Teater-klassen* från Högskolan för scen och musik. Det blir en nästan heldag med läsningar och fika. Det mest givande är ju att vara med och lyssna på alla texterna, men det går också att vara med på del av programmet.
 
Övergripande upplägg: Pass 1: 10:30-12:30; Paus med fika: 12:30-13:00; Pass 2: 13:00-16:30 (inkl bensträckare!) OBS att tiden för paus är preliminär.
 
Att skriva dramatik 2022 genomförs med extra stöd från Västra Götalandsregionen och i särskilt samarbete med Kulturskolan och Ung Kultur/Timjan i Vänersborg, där också majoriteten av träffarna har ägt rum i deras fina konsthall.
* c/o Ung Teater är satsningen där en hel kull med skådespelarstudenter i kontakt med branschen ska få fördjupad kunskap om scenkonst för barn och unga.
 
PLATS: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3    TID: 10:30 – 16:30
ANMÄLAN: Det är gratis inträde och Barnteaterakademin bjuder på fikat men föranmälan krävs, för att beräkna antal platser, mackor och kaffekoppar.
Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se, senast 9 september. Ange gärna om du vill vara med hela dagen, eller en del samt om du vill ha fika!

konsten och politiken - en dokumentation

Onsdagen 20 april arrangerade Barnteaterakademin ett offentligt seminarium om kulturpolitik, armlängder och konstens frihet på Angereds Teater, Blå Stället. För att ytterligare tillgängliggöra seminariet har vi sammanställt en dokumentation av kvällen.

På programmet var tre kortare föreläsningar:
Vad är kulturpolitik, med Sofia Sol Lindström Om vad kulturpolitik är och har varit i Sverige samt en utblick över andra länders praxis.
Armlängds avstånd - vad är det?, med Susanna Dahlberg Om relationen mellan politiken och konsten/kulturen, i teori och praktik.
Varför stöder staten konsten?, med Mikael Löfgren 6 svar på en underlig fråga och 2 politiska fadäser.
Kvällen avrundades med ett avslutande panelsamtal - med publikfrågor och diskussion.
Moderator var Monika Wade.

Läs dokumentationen här:

Extra bilaga, den powerpoint som användes av Susanna Dahlberg vid hennes föreläsning.

pris d'assitej till barnteaterakademin!

Vilken ära och så fantastiskt roligt. Ett mycket fint Bibu fick för oss i BtA ett extra härligt slut. Vi fick det finaste pris en kan få:
Prix d'Assitej!!
Den stora kvalitén med vårt arbete är att det sker i stadig och engagerad samverkan och samarbete, i styrgruppen och mellan olika verksamheter. Tack alla som varit med och byggt upp vår akademi under alla år sedan starten 2005, och som fortsätter att bidra till att vi hela tiden utvecklas!
Tack Göteborgs kulturförvaltning för att ni satsar på oss!
Och tusen tusen tack, kära Assitej Sverige!
Ja, ni ser ju hur glada vi är! Hurra för Barnteaterakademin!!!

Och så här lyder motiveringen: 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."

POLITIKEN OCH KONSTEN

En kväll om kulturpolitik, armlängder och konstens frihet. Onsdag 20 april 17:30-21:00, Angereds Teater, Blå Stället.
 
På programmet:

Välkommen och intro till kvällen

Tre kortare föreläsningar:
- Vad är kulturpolitik, med Sofia Sol Lindström Om vad kulturpolitik är och har varit i Sverige samt en utblick över andra länders praxis. 
- Armlängds avstånd - vad är det?, med Susanna Dahlberg Om relationen mellan politiken och konsten/kulturen, i teori och praktik. 
- Varför stöder staten konsten?, med Mikael Löfgren 6 svar på en underlig fråga och 2 politiska fadäser. 

Paus med soppa!

Avslutande panelsamtal - med publikfrågor och diskussion.
........................................................................................................................................................................................................................................
 Sofia Lindström Sol – Universitetslektor Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås. Bl a delaktig i Deltagardrivna processer i offentlig verksamhet (forskningsprojekt om kulturförvaltningens i Göteborg tillämpning av delaktighet).
Susanna Dahlberg  - VD Regionteater Väst. Författare till WHAT IS THE LENGTH OF AN ARM? How “arm’s length distance” is used in art and cultural politics in Sweden today, masteruppsats vid Handelshögskolan i Göteborg, 2019.
Mikael Löfgren – Kritiker, kulturjournalist och författare, delvis verksam som lärare m m vid Nätverkstan/ Kulturverkstan i Göteborg. Kom nyligen ut med boken: ”Kulturstrider & statskonst. Historiska perspektiv och kulturpolitiska utmaningar”  (Daidalos).
Moderator: Monika Wade - Kulturproducent. Publikutvecklare på Folkteatern Göteborg. Marknadsförare på event- och kulturproduktionsbolaget Possibilitas.
ANMÄLAN: Barnteaterakademin bjuder på allt men föranmälan krävs. Det kommer serveras vegetarisk soppa. Vid anmälan uppge gärna ev allergier! 

Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se, senast 14 april.  VARMT VÄLKOMMEN!

barnteaterakademin - podden

Med stor glädje lanserar vi nu vår podcast. Och vi gör det med två pinfärska pilotavsnitt med medverkan av Farnaz Arbabi, Andreas Ferrada-Noli, Sandra Grehn och Sara Klingvall
Barnteaterakademin Podden har utvecklats med extra medel från Göteborgs stad. Huvudansvarig för arbetet med form och innehåll har varit Sandra Grehn, i dialog med Barnteaterakademins övriga styrgrupp.
Vad som nu följer är utvärdering av arbetet och avsnitt hittills. Och att dra upp planerna för det kommande. Exakt när nya avsnitt produceras eller hur många per år, det kan vi inte säga än. Men så mycket kan vi berätta, att listan på människor vi vill prata med om viktiga saker - den är lång!
Redaktörer för de två pilotavsnitten är Sandra Grehn och Sara Klingvall. Jingel och ljudklippning: Nora Rocksén Revelj. 
Podden kommer ligga ute på ett par ställen till, men för nu hittar ni oss på Spotify. God lyssning & god helg!
Klicka och kom till Barnteaterakademin Podden!

skriva dramatik 2022

ETT SKRIVPROJEKT FÖR UNGA I VÄSTRA GÖTALAND
OBS ATT VI HAR SKJUTIT FRAM DEADLINE OCH START MED EN MÅNAD,  MED HÄNSYN TAGEN TILL PANDEMILÄGET

Åtta unga i Västra Götaland ska under våren 2022 få skriva varsin dramatisk text med professionell coachning. Projektet går i mål med offentliga readings. Nytt datum för deadline för ansökan är 13 februari; kick-off 5 mars. Läs mer i vår inbjudan!

TRE NYA RÖSTER FÖR SCENEN. GROVMANUS 2021

I vanliga fall håller vi ju offentlig presentation av våra grovmanus, men 2021 är inget vanligt år. Regisserade läsningar av årets tre nya texter ägde därför den 26 april rum för lyckta dörrar på Backa Teater. De filmades och texterna kan nu spridas på detta vis istället.

Så låt oss nu stolt presentera (klicka på titlarna nedan för att se filmerna):
"Teorier om människan, del 1" av Bereket Hailemariam
"Orisia" av Khashayar Naderehvandi
"Om du vill" av Hanna Rajs Lara

Nedan finns också de tre texterna samt presentation av dramatikerna och deras grovmanus:

TRE NYA RÖSTER - BIENNALSAMTALET
Den 19 maj kl 9 medverkade vi  i 2021 års semidigitala scenkonstbiennal, med ett samtal med de nya dramatikerna.
Se samtalet här.

OM SYNTOLKNING

Vårt fåtöljsamtal om syntolkning den 9 april blev väldigt uppskattat och tydligt är behovet av kunskapsspridning - hur syntolkning går till, hur man kan informera om syntolkade föreställningar, vilka finansieringsvägarna är. Vi bad därför syntolken Eli Tistelö sätta ihop ett infoblad som svarar på dessa frågor.  
Ladda ner materialet här: